Skip to content
Home » Kaj sploh so oblačne storitve in zakaj rečemo “računalništvo v oblaku”?

Kaj sploh so oblačne storitve in zakaj rečemo “računalništvo v oblaku”?

Zakaj rečemo računalništvo v oblaku
Čas branja: 2 min.

Ste se kdaj vprašali, zakaj rečemo “računalništvo v oblaku”? Oblak v računalništvu nima nobene zveze z vremenom, nevihtami ali vremenoslovjem, niti z besedno zvezo “imeti glavo v oblaku” ne. Naš izraz je preprosto povezan z razvojem omrežij in računalništva.

Predno se lotimo razlage, pa moramo najprej razumeti, kaj je računalništvo v oblaku. Računalništvo v oblaku so platforma, infrastruktura in / ali aplikacije, ki so stranki na voljo kot storitev, preko interneta.

Na tak način lahko do svojih podatkov dostopate od praktično povsod, saj se slednji nahajajo v “oblaku”. Podjetju ni več treba imeti lastnega strežnika in lahko uporablja zmogljivosti, ki jih je zakupilo od tretjih oseb. Računalništvo v oblaku podjetjem omogoča zmanjšanje stroškov upravljanja, vedno posodobljeno programsko opremo in večjo zmogljivost shranjevanja podatkov, predvsem pa delo od vsepovsod.

Zakaj torej računalništvo v oblaku predstavljamo s simbolom oblaka? Da bi našli odgovor, se moramo vrniti v čas, ko se je omrežje šele izoblikovalo. Vloga omrežnega inženirja je bila oblikovanje omrežja, ki bi delovalo pravilno. Za ponazoritev povezav in torej omrežja so inženirji izbrali simbol oblaka, saj so v preteklosti ta simbol uporabljala za predstavitev telefonskega omrežja.

Tako, zdaj veste, zakaj rečemo računalništvo v oblaku. Imeti glavo v oblaku je pa nekaj čisto drugega … ????

Vas zanima kako deluje in kaj vam ponuja naš oblak, EM-Cloud?