Skip to content
Home » Kako naredimo spletno stran – v štirih korakih od domene do strani

Kako naredimo spletno stran – v štirih korakih od domene do strani

Slika kako naredimo spletno stran - cover
Čas branja: 3 min.

Torej … kako naredimo spletno stran? Enostavno, potrebni so zgolj enostavni 4 koraki:

Izberite pravo ime strani in domeno

Pri spletnih straneh se vse začne z naslovom (ali domeno, kot temu pravijo tisti, ki se na informatiko bolj spoznajo). Tistim www … saj veste! Ko se odločite, da boste ustvarili svojo spletno stran, morate zato najprej pomisliti na domeno:

  • Izberite domeno, ki je povezana z vašo dejavnostjo ali pa enostavno ime vašega podjetja. Če na primer prodajate čopiče, barve, platna in ostale slikarske pripomočke, bi bila za vas lahko zanimiva domena: www.slikarskipripomocki.si.
  • Domena naj bo kratka in enostavna, da si jo bodo stranke zlahka zapomnile.

Registrirajte domeno

Preverite, če je domena, ki jo imate v mislih prosta. Kako to storiti? Enostavno, preverite na Whois! Kot vidite, je naša domena za enkrat še prosta, sicer bi dobili izpis, kdo je lastnik domene.

Slika kako naredimo spletno stran - registracija domene

Je vaša stran namenjena izključno slovenskemu trgu? Potem je za vas primerna končnica .si.

Imate v mislih širši trg? Potem bo mogoče bolje, če se odločite za končnici .eu ali .com.

Ko izberete domeno, jo je potrebno še registrirati pri registrarju domen. Na trgu jih je kar nekaj, kot na primer Domenca. Lahko pa jih poiščete tudi sami.

Izberite pravega ponudnika spletnega gostovanja

Domeno imate, zdaj je potrebno najti še prostor na strežniku, kjer bodo gostovali vašo spletno stran in zakaj pa ne, tudi vašo elektronsko pošto. Če pobrskate malo po spletu boste hitro ugotovili, da da je ponudnikov veliko, vendar kako izbrati pravega? Bodite pozorni na naslednje:

  • VELIKOST DISKA: Primerna začetna količina je 10 – 20 GB, z možnostjo nadgradnje. Če boste imeli velike datoteke (video, avdio datoteke, fotografije), boste potrebovali več prostora.
  • PASOVNA ŠIRINA (BANDWIDTH): 50 – 100 Mps je navadno prava velikost za stran z blogom.
  • CPU: Bodite pozorni na CPU, tudi če imate neomejeno pasovno širino, vendar vaš ponudnik spletnega gostovanja omeji CPU, bo prenos vaših podatkov omejen. CPU bo deloval kot lijak pri prenosu informacij!
  • SFTP: Vaš ponudnik naj uporablja varen protokol za prenos datotek, ki kriptira občutljive informacije, podatke, gesla, kijih prenašate na gostiteljsko omrežje. Varnost je v današnjem svetu zelo pomembna. Nihče si ne želi, da bi se nekega jutra zbudil in namesto svoje internetne strani zagledal neznano vsebino ali še kaj hujšega.

Ustvarite in objavite stran – čas je za kreativnost!

Sedaj pa je potrebno vse vaše ideje spraviti na zaslon. Dela se lahko lotite sami ali pa ga zaupate izdelovalcu spletnih strani.
Če se dela lotite sami, si bo potrebno izbrati temo, barvno karto, fonte, odločiti se boste morali kakšno stran želite in kaj želite objavljati. Pazite, da boste stran optimizirali in da bo prijazna do mobilnih uporabnikov. Preberite si tudi kako je potrebno pisati članke (SEO). Narišite si shemo vaše spletne strani in veselo na delo!
Vendar delo se tu ne konča. Ko je stran enkrat objavljena jo je potrebno redno vzdrževati in spremljati analitiko. Lepo je tudi, da lahko koga vprašate za nasvet, ko sami stvari niste več kos.