Skip to content
Home » Kako varno je vaše geslo?

Kako varno je vaše geslo?

Čas branja: 3 min.

Danes zjutraj se je na mojem računalniku pojavilo sporočilo, da je potrebno zamenjati geslo. Saj vem, za večino ljudi je menjava gesla zoprno opravilo. Potrebno se je domisliti novega gesla, se ga zapomniti in zakaj pravzaprav moram menjati gesla tako pogosto?!

Odgovor na zadnje vprašanje je enostaven – zaradi vaše varnosti. Saj ne želite prepustiti vseh informacij, ki jih imate skrbno shranjene na vašem računalniku tujcu. Se mar motim?

Pa si poglejmo, kaj se danes lahko naučimo o geslih!

Ste se že kdaj vprašali kako varno je vaše geslo? Na spletni strani PasswordMonster, lahko preverite sami.

varno geslo

Kot vidite, je geslo, ki sem si ga domislila, kar varno. Kaj pa če ste vi dobili drugačen rezultat? Tak, kot ga prikazuje druga slika? Potem je zelo mogoče, da ste uporabili preveč enostavno geslo. Cybernews je izdal statistiko najbolj pogostih gesel za leto 2021. Če je vaše med njimi, je skrajni čas, da zamenjate geslo!

Zamenjave gesla se lahko lotimo na dva načina: geslo si lahko izmislimo sami ali pa ta postopek prepustimo generatorju gesel.

Poglejmo, kako si izmislimo geslo sami:

 1. Ne uporabljajte zaporednih črk ali številk

  Gesli, kot sta 123456 ali qwertz, sta zelo enostavni gesli in vedno na seznamu najbolj rabljenih, zato ju je zelo enostavno uganiti.

 2. Za geslo ne uporabljajte vašega rojstnega datuma ali datuma rojstva vaših otrok, obletnice poroke in ostalih osebnih podatkov

  Hekerji te podatke zlahka najdejo. Dovolj je, da pogledajo vaša socialna omrežja …

 3. Uporabite kombinacijo najmanj dvanajstih črk, številk in simbolov

  Daljše kot je geslo in več znakov, kot boste uporabljali, težje ga bo odkriti. Na primer geslo G1l%ve9H,? je sestavljeno iz velikih in malih črk, številk in simbolov.

 4. Ne uporabljajte besed, ki jih najdete v slovarju

  Zamenjajte črke s številkami ali simboli, da bo težje uganili geslo. Ali pa namerno ustvarite slovnične napake v geslu. Na primer P7#v#73cvv0bi za “plavalec v vodi”.

 5. Ustvarite kombinacijo več nepovezanih besed

  Ne uporabljajte besedila iz priljubljene pesmi, filma ali sloganov. Za ustvarjanje gesla uporabite tri ali štiri daljše besede. Na primer 5tehn1karakov1cavrTnicA..

 6. Poslužujte se upravitelja gesel za shranjevanje vaših gesel

  Zakaj bi se mučili in se učili gesla na pamet ali jih pisali na listke, ko jih preprosto lahko shranite na upravitelju gesel? Kje najdete upravitelja? Enostavno, lahko se malo poigrate po internetu in ugotovite, kaj vam najbolj ustreza.

 7. Ne uporabljajte istega gesla za vse vaše naprave, aplikacije, spletna mesta in programe

  Res je najbolj enostavno če imate eno samo geslo, vendar je to tudi najbolj nevarna rešitev. Če heker ugane to vaše geslo, bo na ta način dobil dostop do vseh vaših naprav, aplikacij, spletnih mest, programov, …

Postopku izbiranja novega gesla pa se lahko izognete tudi tako, da se poslužite generatorja gesel. Slednji bo za vas izdelal povsem naključno (1Password, Avast) ali manj naključno geslo (Secure Password Generator).

Več o varnosti gesel pa si lahko preberete v naših naslednjih člankih. Ostanite še naprej z nami!

Varno geslo vpis